Mistä kaikki alkoi?
OppilasAgenttitoiminta syntyi keväällä 2013 Keski-Uudenmaan kuntien KuumaTVT-hankkeen osana, ja se saatiin käynnistettyä Opetushallituksen tarjoaman hankerahoituksen turvin. Idea toiminnasta ja sen sisällöstä syntyi kolmen tieto- ja viestintätekniikan pedagogiseen hyödyntämiseen perehtyneen asiantuntijan yhteistyön tuloksena. Kirkkonummen tvt-suunnittelija Antti Sankala, Keravan pedagoginen tvt-suunnittelija Mikko Sivunen sekä Kirkkonummen Vuorenmäen koulun luokanopettaja Sami Löfgren muotoilivat oppilasagenttitoiminnasta konseptin, jota he lähtivät koordinoimaan sekä markkinoimaan Kuuma-alueen kouluille.
Toiminnan tarkoitus
Oppilasagenttitoiminnan perimmäinen tarkoitus Kuuma-alueella oli tarjota alueen opettajille täydennyskoulutusta tieto- ja viestintäteknisten (tvt) laitteiden pedagogisesta hyödyntämisestä. Toteutustapa oli poikkeuksellinen, vaikkakaan ei keksintönä uusi: opettajan ja oppilaan osa käännettiin toisinpäin. Tämän päivän oppilailla jo peruskoulusta lähtien on monella ollut mahdollisuus tutustua kotona ja harrastuksissaan erilaisiin tvt-välineisiin. Lasten osaaminen haluttiin tuoda koko kouluyhteisön käyttöön. Oppilasagenttitoiminta haluttiin sopeuttaa aina kulloisenkin koulun toimintatapoihin ja käytettävissä oleviin tvt-välineisiin. Tähän liittyen oli tärkeää, että mukaan lähteneet koulut sitoutuivat toiminnan yhteisölliseen kehittämiseen ja osaamisen jakamiseen: käytännön ideat ja kokemukset haluttiin kaikkien koulujen käyttöön. Yhteydenpitoa varten luotiin koulujen yhteysopettajille oma Facebook-sivusto.
Toiminnan laajentuminen
Alkuvaiheessa kesälomien kynnyksellä 2013 toiminta alkoi Vuorenmäen koulussa Kirkkonummen Veikkolassa. Syksyn myötä mukaan toimintaan liittyivät Keravalta Kurkelan koulu, Tuusulasta Riihikallion koulu sekä Nurmijärveltä Karhunkorven koulu ja Rajamäen koulu. Verkostoyhteistyön myötä oppilasagenttitoiminta kehittyi ja jalostui, ja se alkoi nopeasti niittää mainetta tehokkaana keinona tuoda koulujen opetus digiaikaan.
Alusta asti oppilasagenttitoiminnan kanssa yhteistyössä olivat olleet Kaikkialla.fi -hanke sekä Helsingin yliopisto, jonka mediakasvatuksen opiskelijat alkoivat Mediapolku-kurssillaan keväästä 2014 alkaen jatkokouluttaa Kuuma-alueen oppilasagentteja tvt-pedagogiikassa. Sittemmin Kuuma-alueen oppilasagentit ovat muun muassa kouluttaneet alueen opettajia KuumaPOP-täydennyskoulutustapahtumissa, tehneet benchmarking-vierailuja koulujen kesken ja olleet lukuisissa lehtihaastatteluissa. Kirkkonummen Masalan koulun oppilasagenttien osaaminen huomioitiin jopa Brasiliassa saakka. Tänä päivänä OppilasAgenttitoimintaa on kaikissa Kuuma-kunnissa.
Keväällä 2015 Ilona IT:n kanssa aloitetun yhteistyön myötä oppilasagenttitoimintaa on markkinoitu muuallekin Suomeen. Tämän yhteistyön tuloksena jo nyt on esimerkiksi Kaarinan kaupungin ja Vantaan Hämeenkylän oppilaitten huikea tvt-osaaminen organisoitu oppilasagenttitoiminnan alle.