Blogi
Digitaidot jakoon – oppilaat opastivat toisiaan Diggaajat-tapahtumassa Tampereella
Tunnelma oli katossa Vuoreksen koululla Tampereella, kun noin sata perusopetuksen oppilasta kokoontui keskiviikkona 3.5.2023 Diggaajat – oppilaat digitoimijoina -tapahtumaan.
Tapahtumassa innokkaat oppilaat opettivat toisilleen erilaisia digitaitoja päivän teemojen mukaisesti. Teemat olivat media, ohjelmointi ja digiosaaminen. Koululla oppilaat pitivät työpajoja kahdessa eri luokassa.
Työpajojen ohjelmiin kuului mm.
- trikkitaustan käyttöä,
- Mikrobittien ohjelmointia,
- opastusta Thinglinkiin,
- tutustuminen Garagebandin ominaisuuksiin,
- animaation tekoa iPadilla
- ja Scratch-koodausta.



Työpajojen pitäjät tulivat rohkeasti luokan eteen pitämään omia esityksiään ja kertomaan omista aiheistaan. Toiminnallisissa esityksissä pajapitäjät kiertelivät luokassa antamassa neuvoja osallistujille.
Liikuntasalissa järjestettiin yhteiset aloitukset ja lopetukset, ja niiden välillä salissa oli erilaisia järjestäjien toiminnallisia pisteitä. Pisteillä pääsi esimerkiksi testaamaan Sphero-pallojen liikuttelua ja tutustumaan Ursula-siivousrobottiin. Nauru ja innostuneet huudahdukset raikuivat liikuntasalissa, kun erilaiset robotit suristivat eteenpäin annettujen käskyjen mukaan.

Oppilaat kuvasivat verkkolähetyksen ammattilaisten ottein
Tapahtumaan pystyi osallistumaan myös verkon kautta. Etäosallistujat pystyivät katsomaan pajoja molemmista luokista eri kanavilta, joten valinnanvaraa oli runsaasti. Osa pajoistakin pidettiin etänä ja etäopetusta saatiin mm. Joensuusta ja Kuopiosta.
Oppilaat olivat suuressa roolissa verkkolähetyksen teossa: oppilaat toimivat lähetyksen kuvaajina ja hoitivat äänideckiä salista. Oppilaat pääsivät siis oikeasti olemaan päivän ajan digitoimijoita. Kaikki suorittivat omat hommansa vastuullisesti ja loppuun asti. Erilaiset mediatyöt olivat varmasti mieleenpainuva kokemus.

Tapahtumassa esiintyi sekä entisiä että nykyisiä Superagentteja
Paikalla olivat Superagentit Katri, Sofia ja Veeti, jotka juonsivat tapahtumaa. Katri myös kierteli Vesa Hurstin kanssa tekemässä live-reportaasia ja haastatteluita tapahtumasta. Juontajilla ei mennyt sormi suuhun edes yllättävien ohjelmamuutosten aikana, vaan he vetivät kaiken ammattimaisesti loppuun saakka.

Päivään kuului myös erilaiset puheenvuorot. Tapahtuman aloitussanat lausui Tampereen apulaispormestari Matti Helimo ja iltapäivällä inspiroivan puheenvuoron kävi pitämässä entinen Superagentti Aaro Riponiemi. Aaro kävi kertomassa, millaista on toimia yrittäjänä kuvausalalla. Tapahtuman osallistujat heittelivät Aarolle hyviä kysymyksiä puheenvuoron lopuksi, joten eiköhän ainakin muutamalle jäänyt yrittäjyys hautumaan mielen sopukoihin.

Pieniä teknisiä haasteita jouduttiin ratkomaan päivän aikana kuten aina uusissa tapahtumissa. Näistä saatiin arvokasta oppia tulevaa varten ja seuraavasta Diggaajat-tapahtumasta saadaan varmasti vielä upeampi!
Tapahtuman järjestivät Oppilasagentit, Tampereen yliopiston Juniversity, Innokas-verkosto, Suomen eOppimiskeskus ry ja Tampereen kaupungin Mediakoulu
Diggaajat – oppilaat digitoimijoina 3.5.2023
Keskiviikkona 3.5.2023 Oppilasagentit ja yhteistyökumppanit järjestävät perusopetuksen oppilaille oman digitapahtuman!
Päivän aikana on luvassa oppilaiden vetämiä pajoja niin verkossa kuin livenä Vuoreksen koululla Tampereella.
Oppilaiden sisällöt kietoutuvat median, ohjelmoinnin ja digitaalisen osaamisen ympärille. Lisäksi tapahtumassa on yritysten esittelypisteitä, yliopiston toimintapiste ja yllätysesiintyjä.
Aika: keskiviikko 3.5.2023 klo 9.15-14
Paikka: Tampereen Vuoreksen koulu sekä verkossa (huom. noin 150 ensimmäistä ilmoittautujaa mahtuu paikan päälle)
Lisätietoja tapahtumasta löytyy tapahtuman omilta sivuilta: https://oppidigi.wordpress.com/
Pajahaku tapahtumaan on nyt auki!
Paja voi olla verkkoon tai liveyleisölle tarkoitettu. Toteuttajina voivat olla OppilasAgentit tai muut digistä innostuneet oppilaat. Tapahtumaan osallistuvat oppilasryhmät ja heidän ohjaavat opettajansa ympäri Suomen.
Päivän teemoja ovat media, ohjelmointi ja digitaalinen osaaminen.
Ennen pajan ilmoittamista tarkista, mihin teemaan suunnittelemasi ohjelma kuuluu.
Päätä sen jälkeen, oletteko livenä paikalla Tampereella vai tuletteko mukaan verkon kautta. Paikan päällä toteutettavalla pajalla on kaksi vaihtoehtoa:
- Opetustuokio – kesto 15 minuuttia
- Toiminnallinen piste – ei aikarajoitusta
Verkossa olevat toteutukset ovat aina 15 minuutin opetustuokioita.
Ilmoita ohjelmasi mukaan: Ilmoittautumislomake

Rantakylän normaalikoulun 4. luokan digipassi
Itä-Suomen yliopiston Rantakylän normaalikoulun neljännellä luokalla on otettu ensimmäisiä askeleita kohti koko koulun yhteisiä digipasseja. Digipassin on tarkoitus toimia nimensä mukaisesti passina ja taitoportaina, josta opettajien on helppo suunnitella, toteuttaa ja seurata oman ryhmänsä digitaitojen edistymistä. Se on laadittu Harjoittelukoulujen tietostrategian 2022–2025 ja Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman tavoitteisiin perustuen. Digipassin sisällöt ja oppilaiden tavoitteet ovat pyritty kirjoittamaan ikätason mukaisesti 1–2-, 3–4-, 5–6- ja 7–9 -luokille. Neljännen luokan käyttämä passi on rakennettu Excel-taulukkolaskentaohjelmaan.
Digipassi rakentuu kolmesta osaamisalueesta, joita ovat TVT-osaaminen, medialukutaito sekä ohjelmoinnillinen ajattelu ja ohjelmointiosaaminen.
TVT-osaaminen pitää sisällään muun muassa:
- käytännön taidot ja tuottamisen,
- vastuullisuuden ja turvallisuuden,
- tiedonhallinnan
- ja vuorovaikutuksen.
Medialukutaitoon on kirjattu taitoja, joita ovat esimerkiksi tiedon tulkitseminen ja arviointi, mediasisältöjen tuottaminen ja mediaympäristöissä toimiminen.
Viimeinen osaamisalue ohjelmoinnillinen ajattelu ja ohjelmointiosaaminen rakentuu
- ohjelmoinnillisesta ajattelusta,
- tutkivasta työskentelystä ja tuottamisesta
- ja ohjelmoitujen ympäristöjen tuntemisesta ja niissä toimimisesta.
Osaamisalueiden lisäksi digipassista löytyy sarake, jossa on Qridi-oppimisalustalle rakennettujen tehtäväkorttien otsikot. Otsikoihin on avattu tarkemmin taitoja ja sisältöjä, joita osaamisalueet pitävät sisällään.
Käytännön taidot ja tuottaminen -osaamisalue esimerkiksi pitää sisällään otsikot
- Laitteen käyttäminen,
- Tiedoston avaaminen ja muokkaaminen,
- Tekstin muokkaaminen ja
- Nettiselaimen käyttö.
Viimeinen sarake digipassissa on nimeltään digipassin oppilaan tavoitteet. Sarakkeessa on avattu tarkemmin tehtäväkorttien otsikoita. Tästä esimerkkinä Käytännön taidot ja tuottaminen -osaamisalue ja tehtäväkorttitekstin muokkaaminen: Oppilas osaa muokata tekstin ulkoasua, kokoa ja väriä.
Opettajan työkaluksi passiin on lisäksi kirjattu kolmiportainen osaamisen tasokuvaus. Tätä työkalua hyödyntäen opettaja voi värikoodauksella merkata ryhmänsä senhetkisen taitotasotilanteen ja näin ottaa myös tulevien opintojaksojen suunnitelmissa huomioon, mitä taitoja oppilaiden pitäisi vielä harjoitella. Digipassin rinnalle on myös rakennettu itsearviointityökalu Qridi-oppimisympäristöön, mutta tällä hetkellä työkalu ei ole käytössä neljännellä luokalla.
Neljännen luokan digipassiin on lisätty alkuperäisten sarakkeiden lisäksi tavoitteen seuranta ja jakso -sarakkeet. Nämä sarakkeet on lisätty, jotta digipassi toimisi entistä paremmin opettajan opetuksen suunnittelun tukena. Tavoitteen seuranta -sarakkeeseen opettaja saa kirjata huomioita, miten kyseinen tavoite on toteutumassa, kun taas jakso-sarakkeeseen opettaja voi merkata jaksoja, joiden aikana kyseisen tavoitteen harjoittelua on tulossa.

Neljännen luokan digipassi on rakennettu nykyisten, mutta myös tulevien luokan- ja aineenopettajien tueksi. Mikäli luokanopettaja käyttää digipassia koko lukuvuoden, tarjoaa se arvokasta tietoa ryhmän digitaidoista myös tuleville luokanopettajille ja aineenopettajille. Digipassi on vielä kehitystasolla, ja tässä on yksi tapa, miten digipassia voisi tulevaisuudessa hyödyntää.
Teksti: Thomas Viik
Valkeakosken digitaitokalenteri (1.-6-lk)
Digitaitokalentereiden tehtävänä on ohjata oppilaita ja opettajia konkreettisten tehtävä mallien ja ideoiden avulla saavuttamaan OPS:n tavoitteita laaja-alaisen osaamisen (L5) näkökulmasta. Digikalenterit tarjoavat opettajille ja oppilaille koonnin digitaitojen edistymisestä.
Digitaitokalentereiden avulla oppilaat saavat perustaidot seuraavissa osa-alueissa:
- käytännön taidot ja tuottaminen
- vastuullinen ja turvallinen toiminta
- tiedonhaku ja -hallinta
- tutkiva ja luova työskentely
- vuorovaikutus ja verkostoituminen
- lukuvuosi tasoinen TVT-osaamisen tavoitetaso
Tavoitteena on sisällyttää kokonaisuudet luontevaksi osaksi eri oppiaineiden opiskelua.

Valkeakoskella digitaitokalenteria on toteutettu yhteistyössä Qridin kanssa. Jokaiselle vuosiluokalle on luotu omat sisällöt ja tavoitteet tehtäväkorttien muotoon. Jokaista tavoitetta kohti on oma tehtäväkorttinsa, joka pitää sisällään ohjeistusta opettajalle ja oppilaalle sekä mahdollistaa oppilaan itsearvioinnin.
Kun tehtäväkortti on suoritettu se siirtyy oppilaalle suoritettujen osioon ja oppilas pystyvät helposti seuraamaan, mitä taitoja on vielä lukuvuoden aikana käymättä. Tehtäväkorttiin pystyy myös palauttamaan tiedoston, kuvan, videon tai äänityksen, jotta oppilas ja opettaja näkee konkreettisesti tehdyn tehtävä. Opettaja pystyy helposti seuraamaan suorituksia ja oppilaiden etenemistä.

Valkeakoskella OppilasAgentit auttavat mm. opettajia ja oppilaita digitaitokalenterissa olevien asioiden kanssa. Opettajat voivat varata OppilasAgentteja tunneilleen avustamaan.
Teksti: Alisa Pohjonen, OpeAgentti, Valkeakoski