OppilasAgentti-toimintaa voi olla myös koulun ulkopuolella. Viime keväänä LähiVerkko -projekti ehdotti Hämeenkylän koulun OppilasAgenteille yhteistyötä ikäihmisiin ja digitaalisiin peleihin liittyen. LähiVerkko oli järjestänyt useita pelitapahtumia ikäihmisille ja huomannut, että pelit ovat mainio tapa yhdistää eri sukupolvia ja viettää aikaa yhdessä.
Keväällä OppilasAgentit kävivät Vantaan Kuuselakeskuksen kuntoutus- ja arviointiyksikössä järjestämässä pelitapahtuman asiakkaille. Muutamien tapahtumaan osallistuneiden ikäihmisten liikkuminen oli heikkoa ja osalla oli myös muistihäiriöitä. Mukana oli myös henkilöitä jotka eivät kyenneet kommunikoimaan puheella. Näistä haasteista huolimatta kaikki olivat hyvin kiinnostuneita siitä mitä ympärillä tapahtui. Osa ikäihmisistä halusivat vain katsella ja nauttia pelien tunnelmasta, mutta moni halusi myös itse kokeilla erilaisia pelejä. Vaikka osallistujat olivat toimintakyvyltään hyvin erilaisia, niin huolimatta haasteista toimintakyvyssä, muistihäiriössä tai kommunikoinnissa pelit yhdistivät ja mahdollistivat kohtaamisia joita ei olisi muuten syntynyt.
Ensimmäisen pelikerran jälkeen OppilasAgentit olivat hyvin innostuneita ja halusivat jatkaa pelitoimintaa. OppilasAgentteja ohjaavat opettajat Timo Järvenpää ja Jaakko Tuunanen ovat olleet erityisen innostuneita tästä pilotista, sillä tällainen toiminta tukee myös uutta opetussuunnitelmaa. Siinä painotetaan yhteistyötä alueen yritysten ja yhteisöjen kanssa kanssa, toimintaa erilaisissa ympäristöissä muualla kuin koulussa, erilaisten ihmisten kohtaamista ja työelämätaitoja. Niinpä LähiVerkko alkoi etsiä ikäihmisten kanssa työskentelevää yhteisöä jossa oltaisiin kiinnostuneita kehittämään jatkuvampaa toimintamuotoa peleihin liittyen ikäihmisille.
OppilasAgenttien koulun vierestä löytyi Pähkinärinteen palvelukoti, jonka henkilökunta innostui pelitapahtumien järjestämisestä yhteistyössä OppilasAgenttien ja LähiVerkon kanssa. Ikäihmiset ohjautuvat pelitapahtumiin Pähkinärinteen palvelukodin sekä Vantaan kaupungin vanhusten avopalveluiden työntekijöiden sekä Vantaan tiedotuksen kautta.
Pilotin ajatuksena on luoda jatkuva toimintamuoto, jossa ikäihmiset sekä lapset ja nuoret kohtaavat säännöllisesti pelien ja teknologian parissa. Pelitapahtumissa ikäihmiset pääsevät kokeilemaan mm. konsolipelejä, virtuaalitodellisuutta sekä erilaisia mobiilipelejä. On ollut myös alustavaa puhetta Lego-robotti-esittelystä, toiminnasta joka sisältyy jo muutenkin OppilasAgentti- sekä koulutyöhön. Palvelukeskuksen työntekijät ehdottivat myös Pokemón Go -pelin pelaamista yhdessä ulkona.
On ollut upeaa nähdä kuinka upeasti lapset ovat kohdanneet toimintakyvyltään hyvin erilaisia ikäihmisiä. Oppilasagentti -toiminnassa agentit ovat tottuneet auttamaan ja opastamaan niin koulun opettajia kuin toisia oppilaitakin. Samalla rauhallisella otteella ja kärsivällisyydellä he ovat opastaneet myös ikäihmisiä, joten voisi sanoa että agenttitoiminta on valmistanut heitä myös tähän. Eräs OppilasAgentti kuvaili tunteitaan pelitapahtuman jälkeen näin: “Kun vanhukset koki onnistumisen fiiliksiä, niin siitä tuli ihan hyvä fiilis. Ne niinku sai tästä jotain”. Virtuaalilaseja kokeillut ikäihminen puolestaan totesi: ”No,ei tää hassumpaa oo!” Olisi saanut kuulemma olla vielä hurjempikin vuoristorata.
Myös opettajat Timo ja Jaakko ovat iloisia oppilasagenttien motivaatiosta ja situtumisesta yhteseen projektiin. Oppilaat kokevat uudenlaisen mahdollisuuden oppia taitoja, joita koulussa ei voi oppia ja joista tulee olemaan hyötyä tulevassa elämässä. Ohjaaminen ja erilaisten ihmisten kohtaaminen ovat tärkeitä taitoja. Timo ja Jaakko näkevät toiminnassa upean tavan tuoda nuorisoa ja ikääntyviä lähemmäs toisiaan ja tuottaa molemmille avartavia elämyksiä. “Agenttien reipasta toimintaa oli ilo seurata, samoin kuin ikääntyneiden kiinnostusta ja uskallusta kokea uutta” Jaakko totesi.
Opettajien, OppilasAgenttien ja ikäihmisten lisäksi myös palvelutalon työntekijät ovat olleet kiinnostuneita ja hyvin innostuneita pelaamisesta. Palvelukodeissa ei ole aina osattu hyödyntää pelien kaikkia mahdollisuuksia ikääntyvän näkökulmasta, vaikka peleistä löytyy nykyään monia mahdollisuuksia viihtymiseen, hyvinvointiin, oppimiseen, muistin virkistykseen, vuorovaikutukseen ja ajanvietteeseen. Hoiva- ja palvelukodeissa on ikäihmisiä, joilla on paljon aikaa ja myös kiinnostusta pelaamiseen. Terveydenhuollon ammattilaisten osaaminen ja resurssit pelien hyödyntämiseen ovat kuitenkin usein vähäiset. Lasten ja nuorten elämässä ja arjessa pelit taas ovat luontevassa roolissa ja näin pelit voivatkin olla hyvä väylä sukupolvien kohtaamiseen sekä ammattilaisten perehdyttämiseen ja innostamiseen.
Haastamme kaikki suomen koulut ja erityisesti OppilasAgentti -toimintaa tarjoavat tahot järjestämään pelitapahtumia ikäihmisten kanssa omassa lähiympäristössään. Lisätietoa tällaisen toiminnan kehittämisestä saa LähiVerkosta. Lisäksi LähiVerkko kutsuu kaikki ikäihmisten pelaamisesta kiinnostuneet Kaikki pelaa -seminaariin 8.11.2016 Helsinkiin, jossa OppilasAgentit kertovat kokemuksistaan pelitapahtumissa ja LähiVerkon tuottamat opastusmateriaalit pelitapahtuman järjestämiseen ikäihmisille julkaistaan.
Kaikki pelaa! Let’s play!
MTV uutiset kävivät 26.9 seuraamassa yhteisiä pelihetkiä Pähkinärinteen palvelukodissa
- OppilasAgentit uutisssa
- ”Lapset parempia opettajia kuin aikuiset” – Vantaalla lapset opettavat mummuja ja vaareja digipelien saloihin
SuperAgentti